Wit dak

Een wit dak op een woning is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt en hier zijn meerdere redenen voor. Nu daken veelal van goede dakisolatie zijn voorzien waardoor warmteverlies beperkt wordt, is het tijd om verder te kijken naar andere maatregelen die energie kunnen besparen of meer rendement op kunnen leveren. Een wit dak is hier een uitstekend voorbeeld van. De grootste voordelen van een wit dak zijn:

  • verbetert binnenklimaat
  • verhoogt rendement van zonnepanelen
  • verhoogt de levensduur van het dak
  • verbetert het energielabel
  • verlaagt energiegebruik van airco’s
  • verlaagt temperatuur rondom een gebouw
  • verlaagt de CO2 uitstoot

Al deze voordelen komen voort uit de kleur: wit. Waar zwarte dakbedekking wel 80 graden Celsius kan worden, worden witte daken maar 40 graden warm. Dit alles heeft te maken met dat zwart het zonlicht absorbeert en wit het zonlicht reflecteert, waardoor warmte niet direct op wordt genomen. Hierdoor blijft de lucht op een wit dak een stuk koeler.

De mate van verkoeling die het dak biedt heeft te maken met hoe goed de witte dakbedekking de zon reflecteert. Dit wordt aangeduid met de zogeheten Solar Reflectance Index, ook wel SRI genoemd. Hoe hoger dit getal hoe beter de reflectie en hoe lager de temperatuur op het dak.

Door een lagere temperatuur op het dak wordt de binnentemperatuur ook minder hoog. Een wit dak kan de binnentemperatuur tot wel 6 graden verminderen. Door de lage en constante binnentemperatuur verbetert uw wooncomfort, maar gaan ook uw energiekosten omlaag. Voor één graad koelen heeft u namelijk drie keer zo veel energie nodig als voor één graad verwarmen. In de zomermaanden hoeven airco’s nu veel minder hard te werken om een comfortabele leefomgeving te creëren.
Wanneer u een fabriek of kantoor bezit bespaart u nog veel meer. Hitte kan een behoorlijk effect hebben op het werktempo en de motivatie van uw personeel, waardoor de productiviteit achteruit loopt. Wanneer u een prettig werkklimaat creëert middels een wit dak zult u hier geen last van hebben.

Wit dak door witte dakcoating

Er zijn twee manieren om van uw huidige dak een wit dak te maken. Zo kunt u witte dakbedekking laten leggen, maar u kunt ook uw huidige dak voorzien van witte dakcoating. Een wit dak door witte dakcoating realiseren vergt een deskundige aanpak van de dakdekkers. Witte dakcoating is namelijk een vloeibare afdichting, welke bij een onvakkundige aanpak niet een langdurige hechting verkrijgt. Hier hoeft u zich bij ons echter geen zorgen over te maken. Onze dakdekkers die met witte daken werken zijn allen gespecialiseerd. Zo kunt u van alle voordelen van een wit dak genieten. Bovendien verlengt een witte dakcoating de levensduur van uw dakbedekking doordat het werkt als extra beschermlaag. Witte dakcoating is namelijk waterdicht en zeer soepel. Hierdoor is er weinig tot geen risico voor barsten terwijl het ook nog eens een ondoordringbare laag vormt.

Wit dak met witte dakbedekking

De andere manier om een wit dak te verkrijgen is door het leggen van witte dakbedekking. Een goed idee wanneer uw huidige dakbedekking niet meer in optimale staat is, wanneer u een nieuwbouwwoning heeft of wanneer u het dak van uw woning of bedrijfspand volledig wilt vervangen. Een wit dak met witte dakbedekking realiseren kan zowel met bitumen als met kunststof dakbedekking, afhankelijk van uw wensen. Door de constante lage temperatuur op het dak gaat deze dakbedekking ook langer mee dan zwarte dakbedekking.

Witte daken en zonnepanelen

Wanneer u in het bezit bent van zonnepanelen levert het witte dak u nog veel meer op. Doordat de temperatuur wel 2 maal zo laag blijft op een wit dak als op een zwart dak worden zonnepanelen een stuk minder warm. Een feit is dat zonnepanelen meer rendement opleveren wanneer zij koel blijven of gekoeld worden. Zo kunnen zonnepanelen op een wit dak tot wel 20 procent meer rendement opleveren. Witte daken en zonnepanelen gaan dus uitstekend samen!

Wit dak realiseren

Een wit dak realiseren is een keuze die steeds vaker gemaakt wordt. Dit omdat het naast dat het goed is voor uw portemonnee in meerdere opzichten ook nog eens milieuvriendelijk is. De keuze voor witte dakbedekking of een witte dakcoating heeft vaak te maken met de huidige staat van uw dakbedekking. Indien uw huidige dakbedekking nog in zeer goede staat is biedt witte dakcoating de oplossing. Wanneer uw dak al bijna aan vervanging toe is, is witte dakbedekking een betere keuze. Zo kunt u vele jaren profiteren van een wit dak zonder dat hier onderhoud aan nodig is.

Bent u ook overtuigd dat een wit dak voor u de uitkomst is? Neem dan contact op met All-in Dakonderhoud B.V.. Dakdekker Eindhoven is bereikbaar via 073 - 204 58 27 en staat u graag te woord.